Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Záhadná Sardinie: Kamenné věže stále střeží své tajemství

Sardinie, ostrov známý především svým divokým pobřežím a výbornou středomořskou kuchyní, je opravdovým historickým pokladem Středozemního moře. Vydejte se do jeho nejtajemnějších zákoutí, k záhadným věžím nuraghi.

Historie osídlení Sardinie sahá mnohem dále, než by se u ostrova ležícího 300 kilometrů od italského pobřeží mohlo očekávat. Nejstarší stopy se datují až 250 000 let před náš letopočet. Byla to však teprve doba bronzová a tehdejší civilizace Nuraghů, která na tomto kousku pevniny zanechala nesmazatelný otisk, a to v podobě více než sedmi tisíc kamenných staveb umístěných napříč celým ostrovem.

Megalitické stavby známé pod názvem nuraghi vznikly dávno před příchodem římských mořeplavců, kteří na Sardinii připluli 283 let př. n. l. Jelikož se o životě Nuraghů nedochovaly žádné písemné zprávy, staly se tyto kuželovité věže jediným, tajemstvím opředeným pozůstatkem pradávné civilizace. Dodnes historiky trápí nezodpovězené otázky: Jak byly nuraghi postaveny? A za jakým účelem?

Starodávná stavba nuraghi 

Stejně jako u jiných záhad, také k nuraghi se váže několik domněnek a teorií vysvětlujících jejich vznik a původní funkci. Mnoho lidí je přesvědčeno, že kamenné budovy sloužily jako obydlí a obranné základny. Pro tuto teorii hovoří fakt, že většina staveb se strategicky nachází podél horských hřebenů a poblíž dnešního osídlení – městvesnic.

Ačkoli byly nuraghi postaveny pouze z volně skládaných kamenů bez pojiva, na řadě míst se navzdory divokému středomořskému podnebí do dnešního dne dochovaly bez většího poškození. Některé ze staveb mají zdi silné až pět metrů, dosahují výše až dvaceti metrů a tvoří rozsáhlé komplexy hradebvěží.

Nuraghi věže se dochovaly i navzdory mořskému podnebí 

Tajemná Palmavera

Palmavera nedaleko městečka Alghero je jedním z nejlépe dochovaných komplexů nuraghských staveb. Hlavní věž z pískovcových a vápencových kvádrů obklopuje přibližně padesát kruhových budov, jejichž zbytky jasně ukazují půdorys starodávného sídliště. Podle odborníků ale původně osadu tvořily až dvě stovky staveb.

První velkou zkoušku Palmavera zažila již koncem 8. století př. n. l. Tehdy ji zasáhl rozsáhlý požár, který poničil většinu budov. Osadníci se však následně vrátili, stavby úspěšně zrenovovali a dle dochovaných zmínek se na tomto území zdržovali až do 2. století př. n. l.

 Archeologické naleziště v Palmavera 

Nejzajímavější částí Palmavery je kruhová budova Capanna delle Riunioni v překladu „chýše setkání“, která byla původně nejvyšší budovou celého komplexu. Po obvodu jejích zdí se nachází nízká kamenná lavice a uprostřed místnosti dodnes stojí mohutný kamenný podstavec či trůn. Právě to vede historiky k domněnce, že stavba plnila důležitou obřadní či společenskou funkci.

Fascinující Palmavera je pouze malou ukázkou prehistorických památek, které na ostrově najdete. Rozhodně stojí za to opustit na chvíli krásné sardinské pláže a vydat se do vnitrozemí po stopách tajemné minulosti.

Zalíbila se vám Sardinie se svými tajemstvími? Poznejte, co krásného ještě skrývá. S námi můžete vyrazit na pobytový zájezd Sardinie – Smaragd ve Středomoří nebo poznávací zájezd Krásy Sardinie.

Foto: shutterstock.com

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627