Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Neapol – historický klenot, jehož budoucnost závisí na vejci

Jméno italské Neapole vzniklo z řeckého Neapolis, což znamená nové město. Dnešní hlavní město regionu Kampánie láká turisty především svými historickými skvosty. Jen kostelů zde najdete 448.

  Starobylé centrum Neapole je největší v Evropě. Rozkládá se na ploše 1 700 hektarů, mapuje 27 historických etap a je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Historie města sahá daleko před začátek našeho letopočtu. Již před více než 2 800 lety zde vyrostla řecká kolonie, později zde pobývala řada známých antických umělců a filozofů. Dnes je Neapol po Římě a Miláně třetím největším italským městem, kde žije přes milion obyvatel.

Typické neapolské uličky pulsující životem 

21 měst, kultur a vlivů v jednom

Teritoriálně je Neapol rozdělena do 21 různých částí, z nichž každá má svůj vlastní osobitý styl a atmosféru. Poznáte v nich vliv celé řady komunit cizinců, kteří se zde během staletí usadili kvůli čilému obchodu. Proslulá je například rušná (a nepříliš bezpečná) Španělská čtvrť svažující se od starého centra směrem k nábřeží. Obchodníci a námořníci z egyptské Alexandrie se zase usadili ve východní části města, kolem dnes známé piazzetty Nilo.

Patrioté tvrdí, že fráze „Vidět Neapol a zemřít“ (Vedi Napoli e poi muori) odkazovala na to, že město je tak krásné, že pokud ho navštívíte, nic už tento zážitek nepřekoná. Již jste vlastně viděli všechno. Jedním z faktů, jež předurčují kouzlo Neapole, je členitý, kopcovitý terén města. I proto patří k oblíbeným typům místní MHD pozemní lanovky, které ročně využije více než 10 milionů cestujících.

Neapol je považována za hlavní město „jihu“ 

Legenda o vejci

O památky v Neapoli skutečně není nouze. Málokteré město se může pochlubit hned třemi hrady. Castel Nuovo neboli Nový zámek nechal postavit v roce 1279 jako své sídlo Karel I. z Anjou a dodnes je architektonickým symbolem města.

Castel dell’Ovo, známý jako vaječný hrad či hrad zlatého vejce, se nachází nedaleko centra na malém skalnatém ostrůvku Megaride a na první pohled upoutá nápadným obdélníkovým tvarem. Proč tedy vajíčko? Monumentální hrad je z hráze chráněn půlkruhovým bastionem, v jehož útrobách je podle pověsti ukryto legendární vejce slavného antického básníka Vergilia. Podle stejného příběhu dostal hrad i své jméno. Legenda praví, že pokud se vejce rozbije, stihne Neapol pohroma. Ostrůvek je s pevninou spojený stometrovým můstkem, který poskytuje skvělé místo na fotografování.

Třetí hrad, Castel Sant’Elmo, majestátně čnící nad městem, pochází taktéž ze 13. století a dnes slouží pro výstavy, jako muzeum a kanceláře.

Hradu Castel dell´Ovo dodají západy slunce neodolatelné kouzlo  

Symbol města nosí štěstí

Při návštěvě města narazíte na typický roh, někdy nápadně připomínající falus. Takzvaný cornicello chrání dům před vším zlým a podporuje hojnost, mužnost a plodnost. Spousta dvířek a balkonů v Neapoli je proto ozdobena velkými trsy červených chilli papriček, které se populárnímu amuletu tvarem podobají. Pálivé chilli totiž symbolicky odrazuje například zlé jazyky. Turisté si o rohu, který je k vidění v mnoha podobách, vyslechnou mnoho historek, a na některý z nich si dokonce mohou i pro štěstí sáhnout.

Takto vypadají mnohé balkony v Neapoli  

Zrodila se zde pizza

Zajímavostí se k Neapoli vztahuje více. Ne každý například ví, že nejznámější a nejjednodušší italská pizza Margheritta byla pojmenována podle královny Margherity Teresy Giovanni po její návštěvě města v roce 1889. Ingredience měly barevně symbolizovat italskou vlajku – bazalka zelenou, sýr bílou a rajčatová omáčka červenou barvu. Dodnes je tato pizza s buvolí mozzarellou jedním ze symbolů města.

S pizzou Margheritta to nemá sice nic společného, ale v Neapoli byla otevřena i první neformální pizzerie na světě vůbec. Bylo to v roce 1830 a jedná se o pizzerii Antica Pizzeria Port’Alba.

Není nic lepšího než si v Neapoli dát klasickou pizzu Margherittu se sklenkou vynikajícího vína 

Sopky – neodmyslitelná součást zdejší historie

Neapolská observatoř Vesuvius sleduje 24 hodin denně seizmickou činnost, emise plynu a další ukazatele, které mapují aktivitu sopky Vesuv. Ta se neodmyslitelně zapsala do historie, když při výbuchu v roce 79 n. l. navždy vymazala z mapy města Pompeje a Herculaneum. V tzv. „červené zóně“, tedy nejnebezpečnější oblasti, jež by byla zničena výbuchem sopky, dnes žije v 18 městech 600 000 lidí. Zatím však Vesuv mlčí a doufejme, že bude i nadále.

Vesuv budící respekt  

Objevte s námi Neapol a další skvosty stejnojmenného zálivu na poznávacím zájezdu Krásy Neapolského zálivu. Čekají vás 4 místa zapsaná na seznam UNESCO i plavba na nejluxusnější ostrov Itálie – Capri.

Foto: shutterstock.com

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627