Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Za krásami kalábrijské kuchyně – rájem oliv, sladké cibule a feferonek

Itálie patří k nejoblíbenějším destinacím pro dovolenou nejen proto, že je relativně blízko a má teplé moře, ale také pro svou přátelskou atmosféru, stále ještě přijatelné ceny a v neposlední řadě gastronomii. Kalábrie, špička tzv. italské botičky, je přitom skvělým místem pro milovníky italské kuchyně.

Pohled na mapu hned ozřejmí, proč se Kalábrii říká „špička italské botičky“. Díky ideálnímu suchému a teplému podnebí se tento region stal jednou z nejrychleji se rozvíjejících destinací, na pobřeží přesto stále najdete opuštěné pláže s krystalicky čistou vodou a skalami romanticky se tyčícími vysoko k nebi.

Pohled na krystalicky čistou vodu Tyrhénského moře je zkrátka dechberoucí  

Cibule, jakou jinde nenajdete

Pobřeží Tyrhénského moře proslulo také rozlehlými háji citrusových plodů a oliv, báječně se zde daří i švestkám a hruškám. V oblasti Parghelie a v nejkrásnější kalábrijské oblasti Capo Vaticano se kromě toho pěstují také různé druhy cibule s nezaměnitelnou chutí, kterou má na svědomí složení zdejší půdy. Například cibule z Tropei je známá odvážným červenofialovým zbarvením a sladkou chutí a patří k oblíbeným ingrediencím na zdejší pizze.

Odvážné zbarvení místní cibule se nedá přehlédnout 

Další hvězdou kalábrijského pobřeží je lilek. V této části Itálie se podává prakticky ke každému jídlu, a to buď jako dochucovadlo k těstovinám či masu, nebo jako samostatná příloha. Povinností je vyzkoušet ragú ciambotta – pikantní dušený lilek s chilli, rajčaty, cibulí a bylinkami. Obvykle se jedná o vegetariánský pokrm a jeho závěrečná úprava se liší město od města.

Nduja – delikatesa, která zahřeje

Právě na lokálních plodinách je kalábrijská kuchyně postavená. Když k nim přidáte ještě mořské plody a místní vydatné červené víno, které doplňuje každé menu, máte skvostnou kombinaci.

Jednou z nejoblíbenějších specialit je Nduja – jedinečná měkká, roztíratelná kořeněná klobása. Díky specifické směsi místních pálivých chilli papriček opravdu zahřeje. Nduja se nejčastěji podává na čerstvém křupavém chlebu nebo s čerstvými těstovinami. Zmiňované chilli papričky jsou mimochodem stejně proslulé jako tato klobása – v městečku Diamante mají v září dokonce svůj vlastní několikadenní festival.

Místní chilli papričky opravdu dokáží zahřát 

Velmoc olivového oleje

Málokdo ví, že téměř čtvrtina produkce italského olivového oleje pochází právě z Kalábrie. Protože však není tak známým producentem jako třeba Toskánsko, často kalábrijský olivový olej tvoří základ a mísí se s oleji z ostatních oblastí Itálie, jejichž označení pak nese.

Kalábrijský olivový olej je charakteristický ovocnými podtóny. Používá se stejně jako olivový olej po celé Itálii obecně, tedy samostatně s bílým chlebem a balsamikovým octem a samozřejmě do salátů, těstovin, k masům a přílohám.

Tyto stromy uvidíte v Kalábrii všude, jedná se totiž o olivovníky 

Co by byla Itálie bez těstovin a sýrů

Kalábrijská tradiční selská kuchyně, cucina povera, se může pochlubit velice jednoduchými, ale velmi chutnými pokrmy. K nim patří těstoviny Lagane e cicciari, doma vyrobené široké nudle, jejichž hlavními ingrediencemi jsou cizrna, česnek a oleje.

Nepostradatelnou součástí zdejší kuchyně jsou také čerstvé sardinky a z nich připravené těstoviny Pasta ccu ri sarde. Tuto velmi chutnou, Arábií inspirovanou sladko-slanou kombinaci sardelek s chlebovými krutony, rozinkami a piniovými oříšky rozhodně vyzkoušejte.

Proslulý caciocavallo znamená v doslovném překladu „sýr na koni“. Hutný sýr s výraznou, přitom jemnou chutí v obchodech nepřehlédnete – má tvar zavěšené hruštičky.

Tvarem připomínající zavěšenou hruštičku, sýr „cocicavallo“ nepřehlédnete! 

Sladká kalábrijská tečka

Za nejlepší na světě je považována kalábrijská lékořice (licorice). V místním dialektu se jí říká rigulizza a je milována pro své skvělé účinky na trávení. Přidává se do mnoha druhů sladkého pečiva, cukroví, sušenek a dezertů.

Jsme-li u sladkého, nesmíme zapomenout na Pignolatu. Delikátní medové smažené koule, většinou známé pod názvem Struffoli, původně pocházejí ze sicilského receptu, ale v Kalábrii, zejména ve městě Reggio di Calabria, si získaly velkou popularitu. Během všemožných svátků najdete Struffoli v každé cukrárně stejně jako v období karnevalu nebo Vánoc.

Kdo by mohl odolat delikátním medovým koulím „Struffoli“? 

Třetí sladkou specialitou, která stojí jednoznačně za ochutnání, je Liquore al bergamotto. Jeho popíjení rovněž pomáhá dobrému zažívání. Smetanová směs podobná limoncellu se vyrábí ze šťávy extrémně oranžových bergamotových pomerančů, jež se pěstují po celém regionu. Bergamotové vůně a parfémy jsou také vítaným suvenýrem z vaší dovolené v Kalábrii.

Skvělou kalábrijskou kuchyni s námi můžete poznat na pobytovém zájezdu do Kalábrie.

Foto: shutterstock.com

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627