na začátek stránky
Dovolená pro seniory 55+ | Cesty za odpočinkem i poznáním‎
+420 222 937 627
zajezdy@delfintravel.cz Menu ▼


Jižní Amerika, ráj pro všechny gurmány

21.2.2019

Při cestách po Jižní Americe se nemusíte omezovat jen na poznávání přírodních krás. Zážitkem, kvůli kterému se vyplatí objevovat tento kontinent, je bezesporu také brazilská a argentinská kuchyně plná rozmanitých chutí, barev a exotických vůní.

Co dobrého si dát v Brazílii a Argentině? Po přečtení našeho článku budete mít jasno

Picanha, opravdu dokonalý steak

Když se řekne Brazílie, většině lidem se okamžitě vybaví šťavnatý steak z brazilského býčka – a nejsou daleko od pravdy.

Picanhu, jak se vyhlášenému kousku grilovaného hovězího říká, zde najdete doslova na každém rohu. Pokud neudržíte svoje chutě na uzdě (a věřte nám, ani nedoporučujeme, abyste se o to snažili), objednejte si k masu také tradiční farofa de ovo. Kašovitá směs z vajec a mouky z manioku sice nepůsobí na pohled příliš vábně, díky své jedinečné chuti je však prudce návyková.

Picanha je zážitkem pro všechny milovníky dobrého masa. 

Elixír zdraví z hlubin pralesa

Brazilské hovězí je opravdu jedno z nejlepších na světě, nicméně pokladů najdete ve zdejší kuchyni mnohem víc. Už jste například ochutnali čím dál populárnější ovoce açaí? Borůvkám podobné bobule rostou na palmách přímo v srdci deštných pralesů a kromě toho, že vynikají svou exotickou chutí, jsou také jedním z nejsilnějších antioxidantů vůbec.

Původní obyvatelé amazonské džungle nazývali açaí ovocem bohů a po dlouhá staletí využívali jeho blahodárné účinky. Nejčastěji se açaí podává rozmixované ve formě smoothie nebo v oblíbeném ovocném dezertu Açaí na tigela. Přestože dnes najdete „açaí bowl“ v menu moderních kaváren po celém světě, v Brazílii chutná tisíckrát lépe, a navíc si na něm smlsnete za pár drobných.

Super ovoce açaí si můžete užít třeba jako osvěžující zmrzlinu.

Zažít opravdovou Brazílii? Dopoledne na trhu, večer v baru

Pokud chcete nasát atmosféru lokální kulinářské scény, vydejte se na místní farmářské trhy. Nejznámější “feiras” v Rio de Janeiru se konají v části Ipanema. Své brány trhy otevírají kolem sedmé hodiny ranní, každý den v jiné ulici této plážové čtvrti. Najdete zde vše od exotického ovoce a zeleniny přes stánky s čerstvým masem, sýry a vejci až po pravé „babky kořenářky“ prodávající bylinky a koření, o kterých jste nikdy dříve neslyšeli.

Brazilské trhy oplývají nekonečným množstvím druhů ovoce i zeleniny

Nebojte se neznámé nabídky a v klidu vybírejte, obchodníci vám rádi dají své produkty ochutnat. A když vás během nakupování přepadne velký hlad, zamiřte rovnou ke stánku s tapiokovými palačinkami.

Tapiokové palačinky jsou hitem brazilského “street food”.

Den v Riu můžete zakončit stylově v některém z barů s živou hudbou ve čtvrti Lapa. Z nabídky míchaných koktejlů si objednejte tradiční caipirinhu. Nic vám na jazyku nevykouzlí chuť latinskoamerického ráje tak jako tento drink z proslulého třtinového alkoholu cachaça, limetkové šťávy a cukru. 

Svěží caipirinhu si v Riu dáte kdekoliv. 

Itálie po argentinsku

Málokdo tuší, že i Jižní Amerika má svou „Itálii“. Stopy historického osidlování kontinentu evropskými mořeplavci jsou v Argentině dodnes patrné nejen v architektuře a kulturních zvycích, ale také když dojde na gastronomii.

Ať se v hlavním městě Buenos Aires vydáte kterýmkoli směrem, po pár krocích narazíte na restaurace s výbornou pizzou a cukrárny se zmrzlinou, za kterou by se ani v Neapoli nestyděli. Jednou z nejoblíbenějších argentinsko-italských specialit je Milanesa a la Napolitana – pokrm, který s sebou za oceán přivezli italští imigranti v 19. století.

Jde o smažený řízek z hovězího, vepřového či kuřecího masa zapečený se šunkou, sýrem a rajčatovou omáčkou. Na talíř k němu už se zpravidla žádná příloha nevejde – samotný řízek většinou přesahuje až přes okraje.

Řízek tak trochu jinak. 

Všichni milují empanadas

Pokud neochutnáte tradiční empanadas, jako byste v Argentině ani nebyli. Zdejší obyvatelé je milují! Smažené či pečené kapsičky se plní masovou, sýrovou či zeleninovou směsí a přijdou vhod vždy, ať máte velký hlad, nebo vás jen honí mlsná. Říká se, že jedna či dvě empanadas se považují za svačinku, tři a více kusů pak může nahradit hlavní jídlo. Argentinský národní pokrm pořídíte v každé pekárně kolem 30 korun za kus a prodávají se také stejně skvělé sladké varianty.  

Empanadas na slano i sladko zaženou i ten největší hlad. 

Brazílie a Argentina vás uchvátí. Jejich přírodní a kulturní krásy snoubící se s temperamentními  latinskoamerickými rytmy lákají každoročně mnoho cestovatelů z celého světa. Objevte je s námi i vy na poznávacím zájezdu Brazílie a Argentina 55+ – Jižní Amerikou v rytmu samby a tanga. Během své cesty zažijete i pravou argentinskou grilovačku s ochutnávkou argentinských vín.

 

Foto: shutterstock.com