na začátek stránky
Pohodová dovolená pro seniory 55+ | Cesty za odpočinkem i poznáním
+420 222 937 627
zajezdy@delfintravel.cz Menu ▼


Tajemství japonské dlouhověkosti najdete v každé restauraci

31.1.2019

Snažit se Evropanovi přiblížit cokoli japonského s sebou automaticky přináší riziko, že informace nebude plně pochopena. Filozofie života Japonců se v mnoha případech vůbec neshoduje s tou naší. Někoho děsí její pravidla, někoho důraz, který se klade na jejich plnění, někoho rituály týkající se všedních činností, nad nimiž se my ani nepozastavíme. Pravdou ovšem je, že se způsob uvažování a života obecně plně promítá i do gastronomie, ve které se Japonci – stejně jako ve všem ostatním – snaží dosáhnout dokonalosti. Proto by bylo bláhové myslet si, že se spokojí jen s talířkem sushi a polévkou, která se jí tou malou legrační keramickou lžičkou.

 

Japonská gastronomie se, stejně jako Japonci, snaží dosáhnout dokonalosti 

Bílé zlato a tradiční chutě

Základ japonské kuchyně tvoří rýžemiso. První jmenované není třeba sáhodlouze popisovat. Rýže je součástí většiny pokrmů, do osmého století sloužila jako platidlo a s jejím pěstováním jsou Japonci seznamováni už od útlého věku. To aby si uvědomili, jak náročné je dostat na stůl byť jen jedinou misku, a aby v budoucnu bílým zlatem neplýtvali.

Ovšem co se týče polévky miso-shiru, prostoru pro vysvětlování se nabízí spousta. Japonci tvrdí, že si právě díky této polévce, která vznikne rozmícháním pastyfermentovaných sójových bobů (miso) v tradičním vývaru dashi, udržují svou dlouhověkost, a tak ji zpravidla snídají, obědvají i večeří. Je to něco, co zaručeně musíte ochutnat jako první – jde o jakousi variaci na český chléb se solí k přivítání hostů.

Základ japonské kuchyně – rýže a miso

Polévka na tisíce způsobů

Až si tuto formalitu odbudete, otevře se před vámi svět plný nejrůznějších chutí, vůní, tvarů či konzistence, ze kterého je složité vybírat to nejzajímavější. Chcete-li pokračovat na polévkové vlně, dejte si ramen.

Jeho základem je masový vývarnudle, o zbytku rozhoduje místo, kde si ramen chcete dát, roční období anebo vaše chuť. Jarní cibulka, kousky masa, řasa kamaboko, uvařené vejce, kukuřice… Do ramenu může přijít takřka cokoli a Japonci si s tím hlavu příliš nelámou. Stejně jako se srkáním horkých nudlívývaru, které v tamějších restauracích není považováno za neslušnost.

Japonská polévka ramen, tu rozhodně nevynechejte

Maki, nigiri či sashimi?

Nejste-li příznivci polévek, můžete se samozřejmě pustit do sushi. V podobě maki rolek jej pravděpodobně důvěrně znáte, nicméně maki není pro Japonce tou nejtypičtější formou. Ve větší míře se jí nigiri, tedy rýžový váleček, na který se pokládají plátky ryb, případně sashimi – samotná syrová ryba bez rýže.

Sójová omáčka i křenová pasta wasabi už bývá součástí naservírovaného sushi a nestává se, že byste museli jakkoli zasahovat. To ostatně platí o většině dalších pokrmů, protože dokonalá chuť je jednou z veličin, o kterou se japonská kuchyně snaží už během přípravy jídla.

Obalované krevety nebo zelenina, tempura, je toho čirým důkazem. Usmažené kousky namáčíte v pečlivě připravených omáčkách, a posilujete tak chuť základní suroviny. V případě yakitori – grilovaných, na špejli napíchnutých kousků masa – je také nositelem chuti omáčka, tentokrát ale pečlivě nanášená už během grilování.

Japonská kuchyně je velmi rozmanitá

A nemáte-li masa dost, můžete podlehnout teppanyaki – kousku zpravidla hovězího masa grilovaného jako steak. Jde o kulinářské klišé, ale kdo nevyzkoušel hovězí z města Kóbe, neví, jak chutná maso.

Japonské jednohubky v krabičce

Bavit se o jednotlivých pokrmech by vystačilo na deset takových článků, odkážeme vás proto alespoň na zázračné obědové krabičky bento. V nich pokaždé najdete plejádu chuťově vyvážených „jednohubek“ od masa a nudlí přes nejrůznější taštičky či knedlíčky až po sladkou tečku, jejímž základem bude zaručeně sladká sójová pasta. Bento nestojí mnoho a jsou ideální třeba do vlaku nebo jen tak na zahradu či do parku. Jen si s respektem ke zdejším mravům dejte pozor, aby i po vašem hodování zůstalo okolí čistéuklizené.

Obědová krabička bento

Sbíhají se vám nad japonskou kuchyní chutě? Pojeďte s námi do Japonska a dopřejte si i mimo místní výtečné kuchyně ochutnávku zdejší kultury, památek a všeho, co tato zahrada prastarých tradic nabízí.

Foto: shutterstock.com

Nabídka zájezdů - Asie